Interviu Restocracy cu Nico Lontras: „Suntem obligati sa definim bucataria romaneasca!”


Seria interviurilor realizate de Restocracy si Expressoft Technology continua astazi cu Chef Nico Lontras, co-fondator al companiei Rare Foods Services.

Cariera lui Nico Lontras incepe acum 23 de ani, cand a plecat din Romania ca optician si s-a intors bucatar. A petrecut 20 de ani in nordul Europei. In 2003 era desemnat Bucatarul Anului in Irlanda, tara pe care a si reprezentat-o in doua competitii internationale, de unde a revenit cu doua medalii de aur. Si-a continuat activitatea timp de sapte ani in Estonia, unde a fondat o asociatie de bucatari, apoi in Norvegia, dar a facut stagii de pregatire si in Islanda sau Spania. A avut astfel ocazia sa lucreze cu bucatari din toate tarile, mai ales in restaurante cu specific international fine dining. In 2013 participa la emisiunea Top Chef, unde a ajuns in finala cu Giovanni Piselli, experienta aceasta familiarizandu-l cu realitatea din Romania acelui moment. Apoi a deschis, impreuna cu o echipa de 25 de bucatari, restaurantul Ago – investitie semnificativa la vremea aceea.

Cum in rastimpul petrecut peste hotare i se solicitau adesea si preparate romanesti, la standardul de rafinament practicat in acele localuri, Chef Nico Lontras a realizat ca „Romania nu are bucataria definita sub nicio forma. Nu avem! Suntem tara fara identitate culinara. […] Suntem obligati sa definim bucataria romaneasca. Sa nu mai avem restaurante cu palarii de sombrero pe pereti, care vand sarmale.”

Asa se face ca, din 2015, Chef Nico Lontras contribuie activ la formarea tinerilor bucatari, implicandu-se, impreuna cu bunul sau prieten si coleg Chef Johnny Susala, in numeroase proiecte (scoli, training-uri, workshop-uri, prezentari etc.) privind redescoperirea si dezvoltarea bucatariei romanesti in concordanta cu tehnologia, mentalitatea si nivelul de astazi.

Convins ca gastronomia nationala trebuie „reinterpretata”, Nico a facut cunoscute retete inedite, precum supa de perisoare cu foita de aur, piftie cu clorofila de spanac si altele asemenea, despre care scrie si pe blogul sau, Cooking with Nico and Bianca, pentru a le fi si altora sursa de inspiratie. Totodata, in 2017 a organizat primul Congres national de gastronomie si vin.

„Visul meu cel mai mare este sa pot organiza o gala a gastronomiei romanesti in care sa avem bucatari din toate colturile Romaniei, fiecare cu personalitatea lui si cu felul lui de mancare. O gala dedicata bucatariei romanesti”, marturiseste Chef Nico Lontras.

Va invitam sa-l cunoasteti mai bine din interviul integral pe Restocracy.ro. Lectura placuta!