Interviu Restocracy cu Chef Nicolae Vasile, GastroArt Media


Bun gasit! Intervievatul zilei este Chef Nicolae Vasile. Echipa Restocracy l-a luat la intrebari, iar noi sustinem bucurosi aceasta initiativa.

Din 36 de ani, jumatate i-a petrecut in bucatarie. Si-a inceput cariera intr-un restaurant cu specific chinezesc si a ramas pasionat de bucataria asiatica, pe care o considera cea mai aromata si cea mai sanatoasa, in ceea ce priveste metodele de preparare. In timp, a invatat diverse gastronomii: orientala, frantuzeasca, mediteraneana si romaneasca. Pe aceasta din urma o indrageste cel mai mult, fiindca a crescut cu preparate traditionale.

La un moment dat, a avut un contract pe un vas de croaziera in Caraibe si, desi aceasta experienta l-a ajutat mult, nu a fost atras sa continue, in ciuda veniturilor consistente. In Romania, a lucrat la Casa Vernescu, alaturi de Chef Joseph Hadad, si a facut echipa cu patru bucatari straini, cu stele Michelin. Tot el primea, alaturi de ceilalti membri ai echipei conduse de Chef Samuel le Torriellec, Diploma de Merit pentru organizarea unei seri bretone, oferita de Lantul Rotiserilor Francezi.

In prezent, Chef Nicolae Vasile colaboreaza cu doua restaurante, dar nu ca angajat permanent, preferand sa acorde mai mult timp familiei. Il preocupa educatia gastronomica a copiilor si spune ca bucatarii sunt responsabili sa si educe clientii privind gustul corect al preparatelor, astfel incat acestia sa beneficieze de tot aportul nutritional al mancarurilor comandate.

Are specializare de dietetician si de bucatar-sef si a gatit pentru presedinti de stat si numeroase vedete (Sharon Stone, Andy Garcia, Jean-Claude Van Damme, Steven Seagal). Totusi, nu se considera un mare bucatar si spune ca nici nu va fi vreodata. Motto-ul sau: „Avem doar o viata si, din pacate, este prea putin ca sa invatam gastronomia mondiala” – Auguste Escoffier. In schimb, se straduieste sa faca performanta zi de zi: „Nu sunt in competitie cu nimeni, eu sunt in competitie cu mine in fiecare zi! Asta inseamna evolutie.”

Mai multe despre Chef Nicolae Vasile, in interviul integral, aici. Lectura placuta!