Interviu grecesc cu Lady Chef Evanthia Zisi – Restaurant Amvrosia


Intervievata Restocracy de astazi este Evanthia Zisi, patroana si Head Chef-ul restaurantului cu specific grecesc Amvrosia, situat in Pipera, Bucuresti.

Originara din Grecia, Evanthia Zisi a prins drag de bucatarit inca din copilarie, de la bunicile sale, dupa ale caror retete gateste si astazi. A detinut un restaurant in celebra Piata Kolonaki din Atena. In Romania e stabilita de mult timp; mai intai a avut restaurantul Discret de pe strada Mihai Eminescu, iar in 2012 a deschis restaurantul Amvrosia, unde ofera oaspetilor gusturile grecesti autentice, in spiritul traditiilor si obiceiurilor elene.

Carismatica, sociabila si debordant de sincera, Evanthia Zisi isi intampina mereu clientii cu bucurie, iar delicioasele sale preparate au sedus multi gurmanzi, transformati in clienti fideli, care revin atat pentru savoare, cat si pentru atmosfera calda, relaxata, a restaurantului de familie.

Care sa fie oare reteta (greceasca) a succesului? „Parerea mea este ca nu exista o reteta exacta de a ajunge un mare bucatar. Cei mai multi „mari bucatari” acum in Romania sunt consilieri sau consultanti. Dar fara restaurant in spate, sau cu restaurante inchise.” Un lucru este insa cert: „Ca sa fii un bucatar bun, trebuie sa fii si un client cu pretentii, sa stii sa evaluezi un preparat pentru a vedea lucrurile si din perspectiva consumatorului. Cand vezi ca un client nu a consumat preparatul, nu trebuie sa il intrebi daca i-a placut, ci sa-l intrebi ce nu i-a placut, pentru a vedea unde trebuie sa mai ajustezi preparatul”, declara Lady Chef Evanthia Zisi.

Pasionata deopotriva de gastronomia greceasca, dar si de cea romaneasca, sustine mancarea sanatoasa si spune ca educatia tinerilor este esentiala in acest sens: „De bucatari depinde foarte mult educatia gastronomica a generatiilor viitoare. […] Daca suntem in pas cu societatea, cu moda, vom manca prost si ieftin, sau chiar prost si scump. Nu avem timp sa ne educam in acest domeniu. Ca sa ne educam trebuie sa mergem in piata, sa luam o carne proaspata, un peste romanesc proaspat, si asa vedem cum este o saramura autentica, cum este o leguma proaspata, fata de ce se consuma la fast food-uri”.

Mai multe despre Evanthia Zisi si Amvrosia va invitam sa cititi in interviul integral, pe Restocracy.ro. Lectura placuta!