Interviu cu Viorel Copolovici: „Farfuriile preferate sunt cele pe care inca nu le-am gatit”


Dupa o activitate de peste un deceniu in marketing, Viorel Copolovici, acum in varsta de 42 de ani, si-a redescoperit vechea pasiune pentru gastronomie si a decis sa-i dea curs: a inceput sa gateasca zilnic, sa scrie despre experientele sale culinare, iar mai apoi a deschis un restaurant in Bucuresti.

A locuit un an si jumatate in Brazilia, unde a lucrat intr-un bistro de pe malul Atlanticului, a reorganizat activitatea si a relansat afacerea, devenind partener. A absolvit scoala din Londra a prestigiosului institut culinar „Le Cordon Bleu”, unde a avut drept mentori si formatori adevarate legende ale gastronomiei britanice si frantuzesti. Intors in Romania, a creat studioul culinar Taste Learners, unde gateste pentru echipe din companii, organizeaza ateliere culinare si produce continut video pentru clienti. In 2016, a lansat un curs video online cu tehnici de baza, in limba engleza, care numara acum circa 600 de studenti din aproape 70 de tari.

Care sa fie oare secretul succesului? „Invat in fiecare zi, accept sa invat de la oricine daca e ceva de invatat. […] In Romania am sacrificat prea multe generatii de bucatari cu potential din cauza convingerii unora ca „meseria se fura”. S-a furat atat de multa meserie, incat am ajuns s-o gasim cu greu pe farfuriile din restaurante”, spune Viorel.

Are convingerea ca „bucataria are nevoie de oameni patologic de curiosi” si ii place sa tot reinventeze diverse retete, experimentand diverse gusturi si texturi: „Pentru mine, farfuriile preferate sunt acelea pe care inca nu le-am gatit. […] Valoarea unui bucatar este insumata de valoarea farfuriilor pe care le trimite in fata oaspetilor pentru care gateste”. 

Ce planuri are  Viorel Copolovici? „In viitorul apropiat probabil ca voi preda in cea mai importanta si mai bine dotata scoala de bucatari in momentul acesta in Bucuresti”, conchide intervievatul. Abia asteptam vesti!

Mai multe despre Viorel puteti afla din interviul integral, pe Restocracy.ro. Lectura placuta!