Implementarea legii cash-back in retail

Sursa foto: Freeimages.com

Dupa cum stiti, in noiembrie 2016 a fost promulgata Legea nr. 209/2016, denumita si „legea cash-back”. Legea prevede ca toate magazinele si furnizorii de servicii care au o cifra de afaceri peste 10.000 de euro au obligatia de a-si instala POS-uri pentru plata cu cardul. Totodata, comerciantii pot elibera clientilor persoane fizice numerar in cuantum maxim de 200 lei, de pe card.

Teoretic, prevederile au intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2017. In practica insa, desi legea stipuleaza amenzi cuprinse intre 5.000 si 50.000 de lei pentru cei care nu-si vor instala POS-uri pana la aceasta data, noile masuri inca nu pot fi implementate, din motive obiective. Concret:

  • Momentan, nu exista normele metodologice necesare pentru aplicarea legii. Implicit, nu se pot evidentia distinct, pe bonul fiscal emis de casa de marcat, operatiunea de retragere de numerar si suma aferenta, dupa cum prevede legea.
  • Bancile au obligatia ca, in termen de maximum 90 zile de la intrarea in vigoare a legii, la cererea retailerilor, sa instaleze in magazine terminale de plata POS, in termen de maximum 30 de zile de la primirea solicitarii, si sa asigure infrastructura necesara pentru realizarea transferului intre contul de card si contul beneficiarilor, precum si pentru acordarea de avansuri de numerar la POS. Deocamdata insa, noile dispozitii legale nu se coreleaza cu specificatiile tehnice ale caselor de marcat, fiind astfel imposibil de aplicat.

De retinut insa ca noua lege nu impune, ci permite comerciantilor sa elibereze clientilor persoane fizice numerar de pe card – in limita a maximum 200 lei cash, cum mentionam mai sus. Asadar, nu este o obligatie, ci o posibilitate oferita retailerilor, emiterea de cash ramanand la discretia acestora.

Pe masura ce apar noutati cu privire la implementarea legii cash-back, va vom tine la curent. Pana atunci, va dorim spor la vanzari!

Sursa foto: Freeimages.com